2012. október 14., vasárnap

Karácsonyi ötletelés

A sok-sok őszi kerti munka, a fogorvos szorgalmas (és fájdalmas) látogatása, anyuék elutazásából fakadó "szülő-pótlás" sikeresen kitöltötte a mindennapjaimat, így egyelőre egy félig kész varrományom van csupán, amit viszont csak a tökéletesen kifejlett állapotában illik majd megmutatni. :)
Úgyhogy ezúttal ötleteket hoztam Nektek karácsonyra. Elég olcsón kihozható, praktikus és nem utolsó sorban könnyel elkészíthető kreatív alkotásokat, melyek remélem, számotokra is segítségül szolgálnak majd a karácsonyra való felkészülésben.
Íme, az elmúlt 2 év néhány megvalósított karácsonyi remeke:

1. Egyedi szakácskönyv

Tavaly előtt nekiláttam szépen sorban megsütni majd lefotózni mama receptfüzetének összes süteményét. Karácsonyig a füzet receptjeinek kb. 2/3-át sikerült megsütni (ez hetente 1-2 receptet jelentett, több hónapon át). A recepteket begépeltem, szépen megszerkesztettem, a képeket beillesztettem. 1-1 receptet 1 db A4-es lapra színesben kinyomtattam (egyoldalasan), majd egyesével lelamináltam (hogy ha rácsöppenne valami, le lehessen törölni), kilyukasztottam (hogy ízlés szerint kivehető és sorba rendezhető legyen) és egy mappába tettem. Rengeteg munka volt vele, de megérte, látva az örömteli tekinteteket. :)
Tavaly a maradék sütik receptjét is ugyanígy elkészítettem, plusz kiegészítettem a saját receptjeimmel, és már mappa nélkül, csak egy szalaggal átkötve adtam ár. :)


Mama ütött-kopott-lecsöpögtetett-alig olvasható receptfüzete így nem lesz az enyészeté, hiszen szép, tartós formában kelt újra életre, melyből Keresztanyámék és Nagynénémék, valamint a Szüleim is kaptak 1-1 példányt (meg egyet készítettem magamnak is).
Nekem szerencsém volt, mert tudok színesen nyomtatni, és van lamináló gép a munkahelyemen, amit használhattam. Egyedül a lamináló fólia került pénzbe, igaz, ez nagyon drága volt (helyette azonban használható lefűzhető genotherm is, annak sokkal barátságosabb az ára).
Ha a színes nyomtatásért fizetni kell, célszerű 1 oldalra két vagy több receptet is feljegyezni, ezzel is spórolhatunk.
A dossziét is megúszhatjuk nagyon olcsón: a legegyszerűbb lefűzhető mappát vegyük meg a papír-írószer boltban, amit utána az otthon található színes papírokkal, szalagdarabokkal, képekkel, gombokkal stb. tehetünk egyedivé.
Az elkészítése egyáltalán nem nehéz, de türelem kell hozzá. :)

2. Házi készítésű fürdőgolyó

A kézzel készült kozmetikumok nagy rajongója vagyok, de én magam nem nagyon állnék neki pl. szappant főzni, mert úgysem tudnám olyan profin csinálni, mint pl. Eszter. :)
Viszont ennek a roppant egyszerűen elkészíthető és divatos fürdőgolyóknak nem tudtam ellenállni. Úgyhogy beszereztem a hozzávalókat, és nekiláttam.
Amitől még különlegesebbé tettem: külön kis cimkéket készítettem hozzá, melyek tartalmazzák az összetevők listáját, a gyártót :), és felhívja a figyelmet, hogy a termék csak természetes összetevőket tartalmaz, és ebből adódóan csak pezseg, de nem habzik.
Többféle is készült, a receptek Lukréciától valók.


3. Ajándékkísérő angyalkák

Erre lehet azt mondani, hogy nincs benne semmi hasznos, és csak porfogó, de annyira bájosak szerintem, hogy én nem tudtam ellenállni nekik, így néhányat készítettem belőlük. :)
Kis cserép a teste, melyet akril festékkel festettem le (tempera is jó), feje hungarocell golyó, keze-lába spárga és gyöngy kombinációjából született. Haja angyalhaj, glóriája zseníliadrót. Díszítés: csipke, szalag, gyöngy, bármi lehet.
Hajnak használhatunk fonalat, babafejnek pedig só-liszt gyurmából is készíthetünk, akkor még kedvezőbb áron tudjuk megalkotni.


4. Tobozdíszek

A tobozokat megszárítottam, egy ecsettel megtisztogattam a portól, homoktól, apróbb szennyeződésektől, majd nagyjából akrilfestékkel (temperával is lehet) lefestettem, a pikkelyekre fehér gyöngyöt ragasztottam. Egy üvegtálban elrendezve, vagy akasztóval felakasztva szép és egyszerű díszek. :)


5. Szívből készült sütik

Bármilyen keksz megfelel a célnak, szerintem biztos sikerünk lesz! Süssünk sokféle mintával kiszaggatott kekszet, díszítsük változatosan, és tegyük pléh dobozokba az elkészült remekeket. Előre elkészíthető, és biztosan hasznos ajándék!
Én narancsos-csokis kekszet, vaníliás kekszet és citromos kekszet sütöttem. Ha nincs pléh-dobozunk, egyszerűen kössük össze celofánnal, és mondjuk egy tobozdísszel dobjuk fel a csomagolását! :)


6. Zoknicicák kicsiknek

Két 7 évesnek készültek, bokazokniból. :) 2 pár zokni, töltőanyag és cérna szükséges csak hozzá. Plüss állatkák vásárlása helyett helyett kitűnő ötlet. A blogomon még sok-sok zoknilényt találhattok!



7. Elengedhetetlen illatos gyertyák és üvegfestett mécsestartók

Maradék gyertyákat használtam fel erre a célra, és már meglévő, használaton kívüli üvegcséket, mécsestartókat.
A gyertyákat lereszeltem, gőz fölött megolvasztottam, zsírkrétával színeztem, illatanyaggal illatosítottam, majd felöntögettem az üvegcséket, melyek előtte üvegfestékkel is kipingáltam.
Készült önálló gyertya is, joghurtos dobozkákba öntve, melyeket a gyertyák dermedése után forró vízbe állítottam egy pillanatra, és így könnyen ki lehetett őket húzni a dobozokból.
És készületek külön mécsestartók is, melyekbe csak 1-1 teamécsest tettem.









8. Angyalkák még-még-még

Mindenféle maradék anyagból, szalagokból...

Csipkéből

Befőttesüveg testű angyalkák, testük sok-sok finom házi készítésű puszedlit rejt

Bársonyruhás angyalka
Modern, légies angyalka
Lepedőből és függönyanyagból készült végtelenül egyszerű angyalkák. A kedvenceim. :)

8 megjegyzés:

Edit írta...

Pfűűűű mennyi csoda :))) Azok az üveg gyertyatartók de szépek, meg minden nagyon klassz. CSak időm lenne.... :)))
Nagyon nagyon ügyes vagy!!!!

Ditti írta...

Köszi! Jól esik! Nagyon. :)

Gonda Hajnalka írta...

Ez igen! Te aztán ténykedtél és milyen szépeket! Gratulálok! Én a ténykedés helyett esténként a Pinterest-be vesztem el! Időm csak esténként van a kedvteléseimnek és a karácsonyt még húzom-halogatom. De te ügyes vagy nagyon!!!

Ditti írta...

Hát Flóra, ezeket sajnos nem idén, hanem tavaly és tavaly előtt készítettem karácsonyra...idén még sajnos nem állok túl jól én sem. Pedig most annyira megfogadtam, hogy nem hagyom az utolsó pillanatra...majd meglátjuk...:)

VRJúlia írta...

Akkor hát várom a karácsonyt. A kis cserepes angyalkák nyerték az első díjat, de szorosan második helyen van a többi szépség is.
Kérem a következőket!
:)

Ditti írta...

Köszönöm Júlia! A többi karácsonyi szépségre azt hiszem év végéig várni kell, mert azt szeretném, ha igazi meglepetés lenne azoknak, akiknek készítem. :) Azért igyekszem olyan munkákat is hozni, amiket feltehetek a blogra, és végre itt az igazi, hosszú-estés ősz, lehet alkotni ezerrel! :)

VRJúlia írta...

Nem akar túloldalt beengedni...korábban kellett volna megírnom. Pedig akkor voltam, láttam a konyhát, a nappalit...és az arcot, aminek örültem.
Megpróbáljuk újra?

Ditti írta...

Szia! Most küldtem új meghívót, remélem most már nem lesz vele gond. Sajnos, nem te vagy az első, aki jelzed, hogy nem enged be... Akik rendszeresen nézik, azoknál nincs gond, de akik csak néha kukkantanának be, ott valamiért kitilt, letilt, nem tudom, nem értem miért.
És KÖSZÖNÖM! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...