2013. szeptember 24., kedd

Mézeskalács ajándékjelölő és hűtőmágnes

Biztos más is készít hasonlót, de én nem más munkája alapján, hanem saját elképzelés szerint készítettem ezt az örök mézeskalácsot, amit ha kilyukasztunk, vagy kis drótból kampót szúrunk bele, majd szalaggal átfűzzük, akkor ajándékjelölő címkeként, ha mágnest ragasztunk rá, akkor pedig hűtőmágnesként funkcionálhat. Én ezúttal nem lyukasztottam ki, csak mágnest ragasztottam rá. Ő a prototípus, karácsonyra azt hiszem sorozatgyártás lesz belőle. :)
Annyira mutatós és hangulatos, hogy szerintem mindenképp érdemes elkészíteni, akár gyerkőcökkel is. :)




Csupán egy dologra kell beruházni, olyan fehér akrilfestékre, aminek "íróka-szerű" a vége, így könnyen és tisztán lehet felvinni vele az aprócska díszítést. Én Pentart-ot használtam, tökéletes, és 220 Ft-ért már beszerezhető. :)

Hozzávalók:
  • só-liszt gyurma
  • vízfesték (barna és sárga)
  • Pentart matt fehér akrilfesték
  • ecset
  • sütikiszúró
  • drót vagy szívószál
A só liszt gyurmához én általában fele-fele arányban teszek sót és lisztet (vagy kicsivel több sót), 1-2 ek olajat és vizet adok hozzá. Mindenki a durva sót javasolja, nekem mégis a finomsó vált be legjobban, sokkal homogénebb a massza, és ugyanolyan szépen szárad.
A tésztát nyújtjuk, szaggatjuk. Egy szívószállal könnyen kilyukaszthatjuk, de akár drótból is csavarhatunk kis akasztót, amit szárítás előtt szúrjunk bele. Ezután vagy szobai hőmérsékleten szárítjuk pár napig, vagy sütőben, nagyon alacsony hőfokon kb. 40 percig.
Ha megszáradtak sima vízfestékkel lefestjük. Én barna és sárga festéket kevertem, amíg igazi mézeskalács színt nem kaptam.
A fehér festékkel díszítjük kedvünk szerint, és ha szeretnénk a hátuljára mágnest ragasztunk.
Ennyire egyszerű. :)


3 megjegyzés:

Hétalvóka írta...

Tényleg a karácsonyt juttattad eszembe, milyen gyorsan szalad az idő! Egyébként én is a finom változatát használom a sónak, de van aki még porcukrosra darálja, vagy vízben feloldja először. Hát, ahány ház annyi szokás!:) Egyébként az jutott eszemben, hogy milyen gyakran látok nálad "Anya" felirattal Dittis dolgokat...büszke lehet Rád Anyukád!!!:)))
Szép napot!!!:)))

Ditti írta...

Hát igen, szinte mindenből készül Anyának is, és általában övé az első darab. :) amikor ezt a bejegyzést közzétettem, egyébként nekem is az jutott eszembe, hogy sok anyás dolog van a blogon. :)

Gonda Hajnalka írta...

Jaj már nemsokára itt is lesz karácsony! De milyen jó ötlet ez!
Pusz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...